Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΙΤΕΣ



ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ


Υλικά:



  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • ¼ φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 4 κρεμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού σπιτικό ζωμό κότας ή λαχανικών
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • αλάτι-πιπέρι
  • ½ φλιτζανιού του τσαγιού γάλα εβαπορέ (προαιρετικά)
  • 1 φλιτζάνι του ταγιού τριμμένη φέτα (προαιρετικά)
  • ½ κιλό φύλλο κρούστας για πίτες
  • ¾ φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο (ή σπορέλαιο) για το άλειμμα των φύλλων
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί επάνω σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε τον κιμά και σοτάρουμε 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει.
Προσθέτουμε το ζωμό κότας ή λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε τον κιμά για 30 λεπτά, ώσπου να μείνει σχεδόν με το λάδι.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τον άνηθο και ανακατεύουμε Αφήνουμε το μείγμα του κιμά να κρυώσει λίγο. Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με το γάλα εβαπορέ, το ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε .
Λαδώνουμε το ταψί του φούρνου και στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας τα ένα ένα. Ρίχνουμε πάνω τους τον κιμά και πασπαλίζουμε στην επιφάνεια το τριμμένο τυρί (αν βάλουμε βέβαια φέτα) και κατόπιν στρώνουμε την επιφάνεια του με μια σπάτουλα.
Στη συνέχεια σκεπάζουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας λαδωμένα επίσης ένα ένα.
Χαράζουμε τα επάνω φύλλα της πίτας, χωρίς να φτάσουμε κάτω από τον κιμά.
Ψήνουμε την κιμαδόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της.
Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο, περιμένουμε 10 λεπτά και κόβουμε τα κομμάτια μέχρι κάτω.
Μπορούμε να βάλουμε, αν θέλουμε, πάνω από τον κιμά σάλτσα μπεσαμέλ.


ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ

Υλικά:
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας για πίτες
  • 1 πακέτο μακαρόνια χοντρά νούμερο 2 για παστίτσιο, πένες ή ριγκατόνι
  • 1 1/2-2 φλιτζάνια του τσαγιού φρέσκο γάλα πλήρες
  • 6 αυγά για τη γέμιση
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη
  • 200 γρ. τριμμένο κασέρι
  • 300 γρ. θρυμματισμένη φέτα
  • 200 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα σε χοντρό τρίφτη
  • 100 γρ.τριμμένη παρμεζάνα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • λίγο αλάτι (αν χρειάζεται)
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό 2-3 λεπτά λιγότερο απ΄ότι υποδεικνύουν οι οδηγίες της συσκευασίας τους. Τα στραγγίζουμε καλά, τα λαδώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με το γάλα, προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και τα ανακατεύουμε με τα τριμμένα τυριά και τα ζυμαρικά.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί κουζίνας ή ένα στρόγγυλο με διάμετρο 36 εκ. Βάζουμε 4 φύλλα βουτυρωμένα, έτσι ώστε να καλυφθούν ο πάτος και τα πλαϊνά. Ρίχνουμε το 1/3 της γέμισης και την απλώνουμε.
Μετά βάζουμε 1 φύλλο βουτυρωμένο και απλώνουμε πάλι 1/3 της γέμισης και τέλος πάλι 1 βουτυρωμένο φύλλο και την υπόλοιπη γέμιση. Στο τέλος τοποθετούμε 2 φύλλα βουτυρωμένα.
Χαράσσουμε ελαφρά σε τετράγωνα κομμάτια την πίτα και την περιχύνουμε με το 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα, που το έχουμε χτυπήσει με το 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50-55 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου, ώσπου να ροδίσει καλά η πίτα.
Τη σερβίρουμε, αν επιθυμούμε, με σάλτσα ντομάτας.
Σημείωση:
Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση μπέικον ή ζαμπόν ψιλοκομμένα σε κύβους.


Ζαμπονοκασερόπιτα


Υλικά:
  • 3 αυγά
  • 1/4 τυρί φέτα
  • 1/4 κασέρι της αρεσκείας μας
  • 300 γρ. ζαμπόν κομμένο σε κύβους
  • πιπέρι (όχι αλάτι)
  • 1 κιλό φύλλο σφολιάτας
  • λίγη μαργαρίνη για το άλειμμα του ταψιού

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ τρίβουμε με το χοντρό τρίφτη το κασέρι και τη φέτα. Προσθέτουμε το ζαμπόν, το πιπέρι, τα αυγά και τα ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά.
Αλείφουμε με λίγη μαργαρίνη το ταψί, τοποθετούμε τη μισή σφολιάτα και στρώνουμε το μείγμα των τυριών. Από πάνω βάζουμε την άλλη μισή σφολιάτα και την αλείφουμε με νερό.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, στον αέρα, για περίπου 25-30λεπτά.
Χαράζουμε την πίτα λίγο πριν ψηθεί.