Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011

ΛΑΔΕΡΑ

Αγκινάρες με αρακά

Τι χρειαζόμαστε:

  • 8-10 αγκινάρες καθαρισμένες (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
  • 1/2 κιλό αρακάς
  • 2 καρότα
  • 4 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα 4
  • το χυμό ενός λεμονιού
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • λάδι
  • αλάτι, πιπέρι


Πως το κάνουμε:

  1. Σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και τα καρότα στο λάδι και πριν κοκκινίσει το κρεμμύδι προσθέτουμε τις αγκινάρες, τις πατάτες και τον αρακά.
  2. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι, το χυμό λεμόνι και τον άνηθο ψιλοκομμένο.
  3. Βράζουμε έως ότου να ψηθούν τα λαχανικά μας (σε άλλους αρέσουν πολύ μαλακά σχεδόν λιώμα,σε άλλους να κρατάνε και εάν χρειαστεί νεράκι προσθέτουμε λίγο ακόμη). Το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλουμε δεν βάζουμε το λεμόνι στην κατσαρόλα και φτιάχνουμε αυγολέμονο.


Κρητικά Γεμιστά

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 μεγάλες ντομάτες
  • 4 μέτριες πατάτες
  • 4 πιπεριές
  • 1 κολοκυθάκι μεγάλο ή 2 μικρά
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
  • 1 κρεμμύδι
  • μισό λεμόνι
  • λίγο ντοματοπολτό
  • λίγο μάραθο ή ανιθο, μαιντανο, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • και φυσικά το ρύζι περίπου 1 1/2 ποτηράκι του κρασιού
  • κρατάμε τα κοτσάνια απο το μάραθο και το μαιντανό




1.Κόβουμε τα καπάκια από τις ντομάτες και τις πιπεριές και τα αδειάζουμε.



2.Το κολοκυθάκι μας το κόβουμε στην μέση αν είναι μεγάλο.



3.Κόβουμε καπάκια και αδειάζουμε και τις πατάτες.



4.Αδειάζουμε το εσωτερικό απο τις ντομάτες, από τις πατάτες και από τα κολοκυθάκια και τα λιώνουμε στο μπλέντερ μαζί με το ντοματοπολτό και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το χυλό αυτό σε ένα μπολ.Προσθέτουμε το λάδι, το λεμόνι, τα μυρωδικά μας ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπερι, ρίγανη, το ρύζι μας και ανακατεύουμε καλά.
Το μιγμα μας πρέπει να είναι λίγο αραιό γι αυτό αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο λαδάκι ή λίγο νεράκι.



5.Γεμίζουμε τα λαχανικά μας τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και τα βάζουμε στην κατσαρόλα σε στρώσεις, πρώτα τις πατάτες, μετά τις πιπεριες, τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια. Πριν βάλουμε όμως τα γεμιστά μας στην κατσαρόλα στρώνουμε τον πάτο της με τα κοτσάνια που έχουμε κρατήσει.



6.Προσθέτουμε νεράκι, σκεπάζουμε με ένα πιάτο και με το καπάκι την κατσαρόλα μας. Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για μίση ώρα περίπου.